Стандартът на живот, който заслужавате

И какво да подобрите в стратегията си, ще споделим в обученията, с които стартира кампанията ни „Пътят на предприемача“ в Северозападния регион

3CON - PR Agency, Maria Todorova PRПрез 2018 г. линията на бедност общо за страната e 351.11 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1550.8 хил. лица, или 22.0% от населението на страната, съобщиха от Националния статистически институт в  началото на второто тримесечие на годината. Всеки пети българин очевидно се сблъсква с недостиг на средства и всички емоционални и социални последствия от това обстоятелство. Някои полагат големи усилия, за да коригират и преодолеят сложното си финансово положение, но въпреки това им се струва, че недостигът нараства. Субективното усещане за провал е напълно реалистично, макар да работят и печелят повече. В същината си такова усещане би могло да се сравни с оплитане в паяжина. Колкото повече се стараем да се освободим, толкова по-зависими от ситуацията оставаме.

Къде би могъл да се корени проблемът?

Нека си представим, че „изсипваме“ нашите финанси в празен съд. Да напълним този съд е наша постоянна житейска амбиция. Динамиката, с която пълним въображаемия съд, се подчинява на естествения ход на нашия личностен растеж.  В ранните години на професионалната ни кариера приходите логично са все още далеч от това, което вярваме, че можем да постигнем. Постъпленията са постоянни, затова и си представяме, че „съдът“ рано или късно ще започне да се пълни. Но в действителност забелязваме, че ситуацията не се подобрява чувствително. Той продължава да бъде празен.

Къде грешим?

Напълно е възможно да не сме прецизни в стратегията, която следваме. Нека се попитаме дали въображаемият „съд“ не е компрометиран от много трудно забележими пукнатини, през които финансите ни буквално изтичат.

Какво предприемаме инстинктивно? 

Не се ли опитваме да компенсираме, като пълним „съда“ с по-голяма чашка. Удвояваме своите усилия, работим повече и успяваме да увеличим доходите си. Отново се надяваме, че съдът ще се напълни. Оказва се, че това така и не се случва – съдът си остава празен. Променили сме само силата, но не и посоката. Така „съдът“ остава пробит на много места и просто губим невъзвратимо всичко, което влагаме в него.

Какво ни подсказва паниката?

 Посвещаваме се на работата си за сметка на личното време. Буквално отсъстваме от социалната среда, към която принадлежим. Ощетяваме близките си, защото сме изцяло погълнати от стремежа да увеличим доходите си и така да компенсираме неконтролираните разходи. Вече изсипваме в съда с голяма кана. Независимо колко усилия, време и качества инвестираме, възможно е да осъзнаем, че повечето приходи, на които вече разчитаме, са само повече разходи, пред които неизбежно ще се изправим.

Какво е необходимо да променим в стратегията си?

От съществена важност е да имаме предвид, че не увеличението на доходите гарантира финансова стабилност и устойчиво качество на живот, а адекватното им разпределение. „Изключително важно е да канализираме усилията си към постигане на по-висок доход само след като адекватно сте разпределили текущия“, препоръчва Павел Хрисков.

 

Въпросите, от които не бива да бягаме:

·         С какви средства разполагам?

·         Какво всъщност са личните финанси и защо е важно да ги управляваме и какво можем да постигнем, когато ги управляваме?

·         Как можем да управляваме финансите, а не те нас?

·         Как да инвестираме правилно?

·         Как можем да станем предприемачи и да вземем съдбата и успеха си в нашите ръце? 

С тематично обучение в рамките на  социално-информационната кампания “Пътят на предприемача” екипът на Consendo се стреми да инициира осъзната промяна в културата на изграждане и управление на личния бюджет. „Мисията ни е да насърчим младите хора да придобият самочувствието, че могат да управляват сами живота  си, да са финансово грамотни и да не се страхуват да поемат рискове“, допълват от “Consendo”. С практически 4-часови обучения, разделени в два панела, където акцентите са „Лични финанси“ и „Предприемачество“, екипът ни стартира първото за Северозападния регион обучение, което ще се проведе в Плевен на 10 октомври 2019 г.