Знанието е най-добрата инвестиция

Предприемачите е важно сами да придобият базови знания, за да вземат самостятелни и успешни решения за организирането на бизнес финасите си

3CON - PR Agency

Автор: Димка Кънчева, управляващ партньор в CONSENDO и лектор в обучението 


Забелязвам напоследък, че на някои хора им е много по-лесно да рекламират, да продават услугите или стоките на голяма компания, отколкото техните собствени услуги или продукти. Защо е така?

Може би причината е в погрешното убеждение, че голямата компания е по-специална и дава по-добри услуги или продукти? Може би усещането, че тя е за част от нещо голямо е много важно за хората?

Трудно е, когато се налага на собствениците, особено на стартиращ (а и не само) бизнес да продават своите знания, умения и продукти. Усещането, че са малки, че нещо им липсва, често ги възпира да са напълно уверени в способностите си.

Трудно е, когато един собственик на бизнес, който не е учил финанси изведнъж, само защото си е направил фирма да почне да разбира от финанси. И понеже той няма знанията и уменията, живее в несигурност и търси консултанти, които да му помагат да управлява парите си. Най-често си мисли, че счетоводителят може да помогне. Но това съвсем не е така - Счетоводителят е специалист в неговата област - да отразява правилно случилите се стопански процеси.


На собственикът му трябва някой, който да му помага още преди да се случи каквото и да било. Някой, който да му каже как всяко действие ще се отрази на финансовото състояние на бинеса му. Трудно е обаче някой постоянно да е на разположение. Затова най-добрият вариант е, ако предприемачът сам придобие определени базови знания и може да взема самостятелни и то доста успешни решения за организирането на финасите си.

 

Години наред наблюдавам поведението и липсата на знания в собственици на бизнес във връзка с управлението на финансите на бизнеса им и реших да направя за тях специално обучение. Аз самата съм счетоводител и нямам пълното знание и опит, което има един финансист,  именно затова търсех дълго време човекът, с който да подготвим специфично обучение по финанси за предприемачи.

И както се казва в една поговорка “Който търси намира” – така и аз, когато слушах по време на лекция във ВУЗФ как Иво Гърков говори с лекота и на изключително разбираем език за финансите на фирмата и как колегите, които не са финансите го разбират, си казах, че това е човекът, с който ще направим обучението. С радост мога да каже, че то се получи и наистина е специално. То дава увереността на собсвеници на бизнес, че могат да организират добре паричните си потоци, че разбират и могат да установят как се движи бизнесът им. Когато са уверени те могат да продават своите услуги и продукти още по-успешно и да се разрастват с лекота. След като познават езика на финансите могат да си говорят и да се разбират със специалисти в тази област и да подберат добрите измежду тях, които наистина да им помагат в ежедневните казуси.Odoo image and text block

Бих искала да поканя тези собственици на бизнес, които се чувстват неуверени по темата за финансите на бизнеса си, да направят крачка към обучение по темата. Няма как да имате по-добри резултати, ако правите едно и също нещо. За да има промяна, трябва да има и надграждане на знанията и уменията и промяна в действията. Знанието е най-добрата инвестиция, която може да се направи.


А на тези, които са уверени, че управляват финансите си добре и знаят какво правят, бих казала „Не спирайте да търсите знания по темата, продължавайте да учите, развивайте се, движете се напред! Самата аз  с всяко следващо проведено обучение научавам много от участниците и не спирам да уча“.


Запишете се за участие в практическия курс РЕНТАБИЛНОСТ, който започва на 19 февруари.