Дигитализацията за Малките и средните предприятия

при условия на COVID19 или след епидемиологичната ситуация

Консендо ООД, Павел Хрисков
В предаването "В Развитие" по Bloomberg TV, управляващият партньор и консултант в Консендо - инж. Павел Хрисков и водещата г-жа Вероника Денизова обсъдихме какви са процесите по дигитализация, към които едно предприятие е нуждно да погледне в процеса на дигитална трансформация и какво всъщност представлява дигиталната транформация. Същевременно обсъдихме и няколко теми във връзка с причините поради които в доклада DESI - България е на последно място по дигитализация в Европейски съюз. Обсъдихме и причините, поради които много често предприятията са възпрепятствани и какви са последствията за тях от липсата на дигитализация на бизнеса. Дадохме и примери за финансови решения за малките и средните предприятия, от които могат да се възползват, за да внедрят ИКТ решения в техните предприятия.

Ситуацията след коронавируса няма как да бъде отново същата. Работодателите преоцениха необходимостта от големи офис пространства и осъзнаха, че служителите им могат да работят и от домовете си. При всички положения Covid-19 ще остави поне тази следа. Това каза Павел Хрисковуправляващ партньор на Консендо България, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова
 

“Мениджърите видяха, че не е толкова страшно да не могат да контролират служителите си - голяма част от тях отчитат увеличение на ефективността”. 

Хрисков коментира отражението на пандемията върху микро и малките компании у нас. Той отбеляза, че за голяма част от тях се е наложило да станат по-гъвкави. 

Според госта обаче тези фирми изостават по отношение на дигиталната трансформация. 

“Дигитализацията е момент, в който всяка една комуникация, всеки един процес - дори производствен, да има дигитална следа”. 

“Липсата на дигитална трансформация създава страх в предприемачите да приемат промени за бизнеса си, което води до забавяне”, изтъкна Хрисков. 

По негови думи причините за проблема са комплексни, включително по отношение на забавящата се цялостна трансформацията в държавния сектор. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

Материалът е изготвен от BloombergTV