Растеж с лекота

Покрепа в процеса на растежа

ДИМКА КЪНЧЕВА

 

Odoo CMS- Sample image floating

Знаете ли правилото, че състоянието ти се определя от 5-те човека, с които прекарваш времето си? А това, че ако забележиш, че ти си най-умния човек в една стая е време да я напуснеш ? 

Всеки ден ние предприемачите прекарваме минимум 8 часа в работна обстановка - в офиса, с колеги. Ако се замислим това всъщност са 5-те човека, с които прекарваме по-голяма част времето си и ако те не се развиват, означава ли това, че автоматично и ние сме в застой ?!

Аз вярвам, че знанието е за да се споделя. В практиката си уча на всичко, което знам моите колеги, клиенти, партньорите в бизнеса. Разбира се, ако те имат желание за това. Знанието е необятен океан от възможности. Когато обучавам някого, в процеса на подготовка, а после и в процеса на презентиране, откривам много подробности, на които преди не съм обръщала внимание. Колегите са друга вселена от знание – те виждат други интересни неща, споделят ги и така заедно се обогатяваме и се движим напред. Мисля, че тази симбиоза, която сме постигнали в CONSENDO и уменията ни да се учим непрекъснато, да се вслушваме един в друг, да сме непрекъснато любопитни – това е тайната на нашия успех. Всеки от нас е извървял сериозен и труден път на собствено развитие в областта, в която е експерт и професионалист. Опитът, който сме събрали е много силен мотор, който ни движи напред и придава нашата стойност. Но без непрекъснато надграждане и усъвършенстване, без комбинирането на различните умения в едно – този опит застива във времето.

Когато аз споделям с колегите опит, знание и мъдрости, които съм научила с времето естествен става и преходът - по-опитните колеги споделят със стажантите. Получава се един непрестанен процес на учене и развитие и по този начин ние поддържаме професионализма си и можем да сме полезни на нашите клиенти.

Стар вселенски закон гласи, че в даването ние получаваме! Учителят учи, докато обучава. Къде тогава се ражда страхът в предприемачите да дават от своето знание си на персонала си? Необходимо ли е да ни е страх да обучаваме персонала си, за да не ни напусне или да вземе нашето know- how? Спомням си за един анекдот „Какво ще стане ако ги обучим и те напуснат? Ами ако не ги обучим и те останат ?“ Когато наемаме хора правилно ли е да очакваме те да идват на работа при нас обучени за начина на работа, за процесите и за порядките в компанията ни ? Или е правилно тепърва да се обучават ? 

Ние в CONSENDO поставихме началото на задължителни обучения не само на професионални теми, но и на теми свързани с така наречените soft skills(т.нар. меки умения) Това са уменията, които определят поведението/характера ни - лични навици, език, начин на комуникация,  управление на хора и задачи, лидерство и т.н., които характеризират отношенията ни с други хора. Едно от най-ценните умения е комуникацията. Комуникацията ни свързва със света, тя ни прави щастливи, когато се чувстваме разбрани и пак тя ни прави нещастни, когато се чувстваме неразбрани. За да няма „счупен телефон“ в комуникацията в екипа и с бизнес партньорите ни, ние целият екип на CONSENDOпреминахме през 3 дневен тренинг по комуникация. Обратната връзка след това беше, че всички се чувстват по-уверение, по сплотени и оценени. Всеки от нас има вече кристална яснота за посоката на развитие на компанията ни.

Много предприемачи оставят обученията по soft skills за друг път, за по-късно, за като им тръгне бизнесът. А той бизнесът се изстрелва в небесата, когато знаеш как да комуникираш точно услугите си, как да се договориш с партньорите си, как да запазиш екипа си и т. н. 

Целият екип на CONSENDO дискутира заедно казусите на клиентите. Споделеният опит от казус по клиент, води до превенция от същия казус с друг клиент. Така ние изпълняваме мисията на компанията – Да сме проактивни, да помагаме на нашите клиенти да растат и да се развиват и то стабилно, законово.

Често ме питат дали се сърдим или обиждаме на колеги които ни напускат със научените знания при нас. За мен е гордост да се пренася начина ни на работа в други компании. Ние създаваме нов иновативен метод на работа, метод, който дава възможност на всяка компания спазвайки определени правила да се развива. Какво по-хубаво от това да имаме посланици на идеята – колеги, които са харесали това и го пренасят. Така Бизнесът в България само печели и се качва на много високо ниво. На едно ново ниво – на друга пътека, където е лесно и просто – стига да спазваш определени правила – да се обръщаш към специалисти, които работят в симбиоза заедно. Без да знаеш и разбираш от всичко – магията се случва. Растеж с Лекота. Това е CONSENDO – специалисти, учители, предприемачи, новатори, които правят това което обичат професионално и с огромна любов. 

 

Автор: Димка Кънчева, директор в CONSENDO