10 неща, които трябва да подобряваме всеки ден

- Джим Рон

3CON - PR Agency

Един от най-добрите мотиватори Джим Рон, повече от 40 години усъвършенства своите умения като помага на хората по света да прилагат житейски стратегии, които развиват въображението им и отварят границите на възможностите им. Тези, които са имали привилегията да присъстват на негови лекции, са свидетели на елегантността и логиката в думите му. Неслучайно той е считан за един от най-влиятелните мислители на нашето време.

Емануел Джеймс Рон, по-известен като Джим Рон, е американски предприемач, автор и мотивационен лектор. Роден в земеделско семейство от Айдахо през септември 1930 г., Джим е възпитан с трудова етика, която му помага през целия му живот. На 25 г. се запознава с наставника си Ърл Шоф и през следващите шест години прави първото си състояние. Когато се премества в Бевърли Хилс, Калифорния, негов приятел от Ротари клуб го кани да разкаже историята на успеха си. Речта му премина толкова добре, че той започва да получава покани да я споделя. В началото говори пред колежи и гимназиални класове, а през 1963 г. преминава към семинари и така влиза в бизнеса за личностно развитие. От този момент нататък той се превръща в основоположник на  индустрията за самопомощ и лично развитие.

Автор на безброй книги, аудио и видео програми Джим Рон помага за мотивирането и оформянето на цяло поколение обучители за личностно развитие и стотици ръководители от най-добрите американски корпорации. Споделяме десет неща, според Джим Рон, върху които да се съсредоточим за самоусъвършенстване, така че да израснем като личности и да извлечем най-доброто от живота.

1. Цел.

Уверете се, че имате двигател, който да ви движи напред и ще ви мотивира да постигате повече всеки ден. Целта ще ви помогне да преодолеете лошите моменти в живота си, когато те се случат и няма да ми позволи да се отклоните. Имайте в себе си списък с написани нещата, към които се стремите и искате да постигнете. Използвайте това, за да развиете въображението си, да създадете нови неща и вашите собствени умения да да се повишат.


2. Самоувереност.

Когато се чувстваме добре със себе си, нашето мислене става много позитивно. Като работите усилено всеки ден и знаете, че сте свършили всичко, което можете, за да подобрите себе си и хората около вас, вашата самоувереност расте. Имайте дисциплина и я превърнете в ежедневен рутинен режим. Спазвайте правила, уговорките и обещанията си. Самоувереността е готовността да направим, това което е необходимо. Убедете се, че всички малки цели във вашия живот са изпълнени и ще видите как се повишава производителността и увереността ви.


3. Ентусиазъм.

Влагайте страст в това, което правите и покажете на другите, че сте развълнувани от работата, която създавате. Когато обичате работата си, ще въздействате на другите и ще ги вдъхновявате да правят възможно най-добре нещата, в които са добри. Когато покажете на хората това, те ще вярват много повече във вас и в това, което предстои.

 

4. Експертиза.

Ако искате да бъдете най-добрия в своята област, давайте най-доброто от себе си. Развивайте уменията си постоянно – в своята професионална сфера, както и в комуникациите и  презентациите. Успеете ли да покажете, че сте най-добрият от най-добрите и сте научили всичко, което може в определена област, хората ще ви приемат по-добре. Посветете времето си да станете експерт и пред вас няма да има затворени врати.

 

5. Подготовка.

Способността да се подготвяме за нещата, които ни предстоят, ще ни помогне да постигнем желания успех. Ако не отделим време за подготовка, ще пропуснем много възможности. Търсете нещата, които ви правят по-добър човек. Успехът идва, когато подготовката срещне възможността. Подготвяйте се за своите срещи, както и за представянията, които ви предстоят – пред партньори, клиенти или колеги. Когато сте подготвени, вие знаете как да принесете своя принос и да помогнете нещата да се придвижат напред. Давайте от себе си в подготовката за бизнеса си - за предстояща среща, за да се развивате и неизбежно ще получите обратно добри възможности. Възможностите идват и подминават човека, който не е подготвен за тях.

 

6. Самодисциплина.

Бъдете независими и се уверете, че можете да носите отговорност за всичко, което поемете като ангажимент. Бъдете човекът, който може да разчита на себе си в трудна ситуация и не се оправдавайте за нещата, които се объркват. Никога не се отказвайте и се придържайте към задачите си, така хората около вас ще знаят, че сте надежден партньор. Изпълнете  своята част и обединете усилията на екипа по целия проект или бизнес.

 

7. Имидж.

Когато на вас се гледа като на човек, който контролира обстоятелствата и може да бъде истински лидер като използва силата си, за да помогне на другите, хората ще искат също да ви помогнат. Знайте, че образът, който изграждате за себе си е важен и за вас, тъй като той определя как действате и мислите, колко добре можете да се справите със задачите и да изпълните целите си. Бъдете най-доброто, което можете! Изградете имидж за себе си, с който искате хората да ви познават. Да има синхрон между това, което мислите, казвате и правите.

 

8. Характер

Когато покажем, че имаме характер и постъпваме правилно, придържаме се към целите си, вместо да опитваме и след известно време да се отказваме, ние ставаме хора на почтеността. Можем да израстваме и да показваме, че няма нищо невъзможно, което води до повече растеж и собствен успех. Когато се грижим за околните, те ще бъдат до нас завинаги. Характерът означава да имаме принципи, честност, отговорност.

 

9. Автономност

Разчитате основно на себе си! Бъдете отговорни за това, което се случва в живота  и в бизнеса ви. Автономността означава, че нямаме основание да се оплакваме, че нещо не може да бъде направено.

 

10. Изисквайте съвършенство от себе си.

За да получите великите неща, които искате, трябва да направите великите неща, които са по пътя и да ги завършите. Уверете се, че получавате най-доброто и не се задоволявайте с нищо друго, освен с постижения. Ако искате да живеете невероятен живот е необходимо да правите невероятни неща. Да давате повече от това, което се очаква или от това, което си мислите. Да не се задоволяваме с нормалното, а да даваме повече – това ни води напред и това ни прави по-добри всеки ден.